Wilt u goederen verkopen of informatie verstrekken op een vaste plek, bijvoorbeeld vanaf een voertuig, kraam of tafel? Aan de openbare weg of op openbaar toegankelijk particulier terrein? Dan heeft u een standplaatsvergunning nodig.

Welke soorten standplaatsen zijn er?

  1. Commerciële vaste standplaats: een standplaats die voor een periode van minimaal 6 maanden periodiek (wekelijks of voor vastgestelde tijdvakken) wordt ingenomen.
  2. Commerciële seizoenstandplaats: een standplaats die wordt ingenomen met producten die zijn gebonden aan een bepaalde periode, zoals de verkoop van ijs, oliebollen en kerstbomen. Een vergunning voor een seizoenstandplaats geldt voor maximaal 7 dagen in de week en heeft een maximale geldigheidsduur van 3 maanden per jaar. Voor oliebollenkramen geldt een maximum van twee maanden per jaar.
  3. Commerciële incidentele standplaats: hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een standplaats voor promotionele doeleinden.
  4. Ideële incidentele standplaats: een standplaats waarbij de verkoopopbrengst is voor een niet-commercieel doel. De gemeente heeft twee locaties voor een ideële standplaats: in de Diezerstraat bij de bibliotheek en op het plein Achter de Broeren.

Voor de commerciële vaste- en seizoenstandplaatsen geldt, naast de Algemene Plaatselijke Verordening Zwolle, ook de regelgeving uit het Standplaatsenbeleid 2012.

bron: Gemeente Zwolle